Достапни линкови

Турскиот суд одобри девојче да се вика Курдистан


Илустрација.
Турскиот суд одобри на семејство од курдско потекло нивната ќерка да го носи името „Курдистан“.

„Секој човек треба да има име. Правото на избор на име, кое е поврзано со животот на човекот и е неменлив дел од неговата личност, е основно индивидуално право, гарантирано со Уставот“, посочи судот во одлуката.

Локална служба поднесе жалба во 2011 година против семејството Топрак, кое живее во турскиот југоисточен округ Шанлафура, поради тоа што името на детето „Курдистан“ може „да го навреди општеството“. Локалниот суд тогаш одлучи името на детето да биде сменето со„ Хелин“.
XS
SM
MD
LG