Достапни линкови

Локални избори во Хрватска


Во Хрватска денеска се оддржуваат избори за локалната и регионалната самоуправа. 3,7 милиони граѓани ќе гласаат на околу 6.000 избирачки места. За нивните гласови ќе се борат вкупно 56.560 кандидати од 104 партии и 498 кандидатски листи на групи избирачи.
На изборите за прв пат истовремено со извршните и претставничките органи во сите средини каде за тоа постојат законски услови, ќе се избираат и заменици на жупани, градоначалници и началници на општини од редовите на националните малцинства.
XS
SM
MD
LG