Достапни линкови

Кипар претседава со Европскиот совет


Од денеска, во следните шест месеци Кипар ќе претседава со Европскиот совет. Првпат Европската унија ќе биде раководена од држава чие население е околу 800.000 жители, а бруто домашниот производ на земјата е само 0,2 проценти од вкупната економија на еврозоната. Кипарското претседателствување е во многу сложен период за Европа, како што е финансиската криза, од која е зафатена и земјата претседавач. Кипар минатата недела побара финансиска помош од европските партнери и од Меѓународниот монетарен фонд за рекапитализација на банкарскиот сектор.
XS
SM
MD
LG