Достапни линкови

Финале на референдумот за независност на Јужен Судан


Судан - Север и Југ
Денеска е последен ден од гласањето на едно неделниот референдум за независност на Јужен Судан.
Според властите, над 60 насто од 3,9 милиои гласачи веќе го оствариле своето право што е неопходен процент за валидност на референдумот.
Се очекува мнозинство на христијанскиот југ да гласа за отцепување од арапско муслиманскиот север на Судан. Референдумот е резултат на мировниот договор во 2005.
Двете страни допрва ќе треба да договорат демаркација, правата врз нафтените наоѓалишта и статусот на спорниот регион Абеи.
XS
SM
MD
LG