Достапни линкови

Иранска активистка за човекови права доби 11 години затвор


Насрин Соутед
Иранскиот суд ја осуди познатата активистка и адвокат за човекови права Насрин Соутед на 11 години затвор. На нејзиниот сопруг Реза Кандан пак му е забрането 20 години да ја напушти земјата и да се занимава со адвокатура.
Соутед е осудена за загрозување на националната безбедност и пропаганда против режимот како и за членство во Центарот за човекови права на Нобеловката Ширин Ебади. Обвиненијата против неа се главно базирани врз интервјуа за странски медиуми за нејзините клиенти затворани по спорните претседателски избори во јуни 2009
XS
SM
MD
LG