Достапни линкови

Ходорковски ќе поднесе жалба за пресудата


Russia -- Former Yukos oil company CEO Mikhail Khodorkovsky gestures while standing behind a glass wall at a courtroom, in Moscow, on 27Dec10
Адвокатот на поранешниот руски нафтен магнат Михаил Ходоровски, Вадим Клувган изјави денеска дека ќе поднесе жалба за денешната пресуда затоа што, како што вели , пресудата е политички мотивирана. Тој додаде дека без разлика каква ќе биде казната за пресудата, дека ќе се жалат за како што го нарече „овој криминален акт“до сите инстанци. Се очекува обвинетите со новата пресуда да останат во затвор до 2017-та година. Пред судот денеска се собраа стотина демонстранти кои протестираа против донесената пресуда. На судијата најверојатно ќе му бидат потребни неколку дена за да ја прочита пресудта од 250 странци , пред да ја објави висината на казната.

Неодамна рускиот премир Владимир Путин во телевисиката емисија во која разговараше со граѓаните изјави дека делата на Ходоровски „ се веќе докажани на суд“.
XS
SM
MD
LG