Достапни линкови

Ирак бара меѓународна помош за деминирање на земјата


Ирак побара меѓународна помош за расчистување на минските полиња. Ирачкиот премиер Нури Ал Малиќи изјави дека таа задача станува потешка со оглед на тоа што „нема мапи на минираните области“. Се проценува дека во земјата има околу 20 милиони неексплодирани мини.
Мините се поставувани за време на иранско-ирачката војна од 1980 до 1988 и во двете заливски војни во 1991 и во 2003 година.
Експерти на ОН преценуваат дека од 1991 година до сега, од мини и касетни бомби во Ирак загинале 8 илјади луѓе, од кои две илјади деца.
XS
SM
MD
LG