Достапни линкови

Директорот на БП ќе си поднесе оставка


Главниот директор на нафтената компанија Бритиш Петролеум, Тони Хауард ќе поднесе оставка во наредните 24 часа, објавија денеска британските медиуми.Хауард кој е соочен со острите критики поради начинот на кој што БП се справува со излевањето на нафтата во Мексиканскиот залив веќе ги договорил условите за напуштање на компанијата. Хауард во случај на прекинување на договорот има право на отпремнина во износ од едногодишна плата, а минатата година со платата и премијата заработил околу три милиони фунти. Медиумите пишуваат дека на функцијата ќе го замени Американецот Боб Дадли, кој во јуни го презема водењето на операцијата на затворање на бушотината и санирање на штетата во Мексиканскиот залив.
XS
SM
MD
LG