Достапни линкови

Рускиот Парламент ја зголеми моќта на ФСБ


Рускиот Парлемент го изгласа контроверзниот закон со кој се зголемува моќта на Федералната Служба за Безбедност. Со законот на ФСБ и се дава моќ да издава официјални предупредувања до индивидуалци на чии акции се гледа како на создавање услови за криминал. Предвиден е и притвор до 15 дена за лица кои и им попречиле на вработените на ФСБ во нивната работа. За критичарите, овој закон наликува на оние од Советско време кога претходникот на ФСБ, тогашната КГБ ги гонеше дисидентите.
XS
SM
MD
LG