Достапни линкови

Осудени 5 сомалиски пирати


Судот во Ротердам денеска осуди 5 сомалиски пирати на по 5 години затвор. Ова е прво судење на пирати во Европа. Пиратите се осудени за нападот на турски брод во Аденскиот залив на 2 јануари 2009-та. Иако обвинителството барало по 7 години затвор, судијата во предвид ја зел и лошата економска состојба во Сомалија која ги натерала луѓето да станат пирати.
XS
SM
MD
LG