Достапни линкови

Косово склучи аранжман со ММФ тежок 110 милиони евра


Меѓународниот монетарен фонд денска одобри заем за Косово во износ од 110 милиони евра, со што се отвори патот за нови грантови во земјата. Премиерот Хашим Тачи изјави дека сто и десетте милиони евра ќе бидат пласирани „по многу поволни услови“. Во овој договор се вклучени и „ветените донации од Европската унија и Светската банка во износ од 210 милиони евра кои би требало да се исплаќаат во следниве три години“ потврди Тачи. Унијата и Светската банка претходно се согласија да ги исплатат донациите, под услов косовските власти да склучат аранжман со ММФ.
XS
SM
MD
LG