Достапни линкови

Ејпл вреди повеќе од Мајкрософт


Компанијата Ејпл го престигна Мајкрософт и стана најголема технолошка компанија во светот. По вчерашните промени на цените на акциите, вкупната вредност на Мајкрософт се проценува на 219 милијарди долари, додека Ејпл чини 3 милијарди долари повеќе.
Акциите на Ејпл сега вредат 10 пати повеќе од пред 10 години. Тоа најмногу се должи на успехот на нивните производи како Ајпод и Ајфон.
Ејпл е производител на компјутерите Мекинтош. Според проценките, 90 отсто од компјутерите во светот ги користат оперативните ситеми на Мајкрософт.
Последен пат, Ејпл вредел повеќе од Мајкрософт на крајот на 1989 година.
XS
SM
MD
LG