Достапни линкови

САД и Русија ќе се обврзат да уништат 68 метрички тони плутониум


САД и Русија утре ќе потпишат договор кој ги обврзува двете држави да ги намалат количините на плутониум кој се користат за изработка на оружје. Според официјални изводи од САД, двете страни ќе се обврзат за уништување на 68 метрички тони плутониум, по 34 метрички тони во секоја земја. Договорот е производ на иницијативата на американскиот претседател Барак Обама за „ресетирање“ на руско – американските односи, изјави советникот на американскиот претседател Гери Самор.
XS
SM
MD
LG