Достапни линкови

Стејт Департмент забележува сериозни кршења на човекови права


Во новиот извештај за човекови права Стејт Депарментот заклучува дека многу влади низ светот ги кршат човековите права. Во годишниот извештај се забележани алармантен број на податоци за тортура и убиства. Во документот забележана е и тенденцијаната на некои влади да воведат нови есктремни ограничувања за невладините организации како и суров третман врз активистите за човекови права, дискриминација и прогон на верска, расна или етничка основа. Иран е наведена како една од државите која ги крши елементарните човекови права. Како пример во документот се посочуваат претседателските избори кога загинаа над 45 луѓе и се уапсени илјаднициa потоа и протестите во декември по изборите во кои иранската полиција уапси илјадници луѓе. Во извештајот се наведени и кршењето на правата на жените, етничките и религиозни малцинсвта и ограничен пристап на луѓето до информации. За нехумано однесување во извешајот посочена е и Украина, каде се заведени се примери за антисеминизам, односно како што се вели во извешатјот за насилство врз луѓе со „ несловенски изглед“. Трговијата со луѓе е уште еден од серизен проблем со кој се соочува Украина. Годишниот извештај на Стејт Департментот се прави за секоја земја поединечно.


XS
SM
MD
LG