Достапни линкови

Русија ја подржа реформата на Судот за човекови права во Стразбур


Рускиот парламент Думата ја поддржа долго одложуваната реформа на Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Русија е последната членка на Советот на Европа која го ратификува документот, познат како Протоколот 14 од Европската конвенција за човекови права. Со него ќе му се овозможи на судот поголема ефикасност.
Преставките од руски граѓани се една петтина од сите барања на 47 те земји членки поднесени во Советот на Европа. Русија го отфрли протоколот во 2006 година. Руски официјални лица често го критикуваа Судот во Стразбур, кој често носеше пресуди против Москва.
XS
SM
MD
LG