Достапни линкови

Реакции на забраната за минариња во Швајцарија


Шефот за човекови права на ОН Нејви Пилај изјави дека забраната за минариња во Швајцарија е дискриминаторска. На референдумот во неделата, кој беше подржан од националистичките партии, 57 проценти од граѓаните на Швајцарија гласаа да се забрани изградба на нови минариња. И од Советот на Европа не ја одбруваат оваа одлука и сметаат дека човековите права, кои се заштитени со меѓународното право не треба да бидат предмет на гласање. Мусламанскиот народ ја осуди забраната и ја обвини Швајцарија за нетолеранција.
XS
SM
MD
LG