Достапни линкови

Лисабонскиот договор стапува во сила


Денеска во сила стапува Лисабонскиот договор со кој Европската унија добива поунифицирано лидерство, посилна заедничка надворешна политика и полесен систем на донесување одлуки меѓу земјите членки. Како што е познато, за прв претседател на Европската унија е избран белгискиот премиер Херман Ван Ромпе кој функцијата ќе ја преземе на први јануари 2010. Нов шеф на европската дипломатија е Кетрин Ештон од Британија.
XS
SM
MD
LG