Достапни линкови

Забраната на градба на минариња во Швајцарија, ставена на референдум


Во Швајцарија денеска се одржува референдум на кој граѓаните се изјаснуваат за предлогот да се забрани изградбата на минариња. Предлогот за забрана доаѓа од Народната партија која минарињата ги смета за симбол на милитантниот ислам . Анкетите на јавното мислење покажуваат дека половина од граѓаните се против ова иницијатива , 37 проценти ја подржале, а 10 проценти се неопределени. Во Швајцариаја веќе постојат 4 минариња и ако оваа иницијатива успее, тие нема да се рушат.
XS
SM
MD
LG