Достапни линкови

ЕУ отворена за соработка за решавање на глобалните проблеми


Премиерот на Шведска Фредрик Рајнфелт изјави на самитот на ОН во Њујорк дека во име на ЕУ ја пренесува пораката оти таа е отворена за соработка и порача дека глобализацијата е виновна што стотина милиони луѓе не можат да излезат од сиромаштија. Тој изјави дека проблемите како организираниот криминал, тероризмот, гладот, пандемијата, како и трговијата со луѓе и дрога веќе не се проблеми на некои држави, тука на целиот свет. Рајнфелт додаде и дека ОН мора да имаат легимитет, кој ќе овозможи меѓународни активности во борбата со тешкотиите со кои се соочува.
XS
SM
MD
LG