Достапни линкови

Чешка возвратни визи за канадските дипломати


Чешка го повика на консултации својот Амбасадор од Канада на консултации во Прага. Премиерот Јан Фишер изјави и дека за канадските дипломати и официјални преставници се воспоставени визи а за тоа ке се бара солидарност и од другите членки на Европската Унија. Тоа е одговор на одлуката на Канада да воведе визи за чешките граѓани. Канада тоа направи со образложение дека голем број чешки државјани побарале азил. Канадската амбасада соопшти дека 653 бегалци побарале азил во првото тромесечие од 2009. Организациите за човекови права ја обвинија Чешка за дискриминација на ромското малцинство кое брои околу 250 илјади жители.
XS
SM
MD
LG