Достапни линкови

Пад на македонскиот БДП


Во првото тримесечје од 2009 година Бруто-домашниот производ (БДП) бележи пад од 0,9 отсто, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Според податоците на ДЗС, во првиот квартал најголем пад на БДП од 7 отсто има во секторите Вадење на руди и камен, Преработувачка индустрија и Снабдување со електрична енергија, гас и вода. Министерот за финансии Трајко Славески, од друга страна, изјави дека Македонија успеа да го избегне најлошото во услови кога многу земји бележат подрастично намалување на економската активност
XS
SM
MD
LG