Достапни линкови

Молдавија денеска не избра Претседател


Парламентот на Молдавија денеска за 1 глас не успеаја да го изгласа премиерот Зинаида Гречеану за нов Претседател односно наследник на комунистичкиот претседател Владимир Вороњин. За да се избере нов претседател потребни се 61 глас, а доколку тоа не се случи по второто гласање, по 15 дена ке дојде до распушатање на парламентот и нови парламентарни избори. Комунистите го предложија Гречеану да го замени Вороњин кој е на власт од 2001 и не може да бара трет мандат. На изборите пред еден месец комунистите освоија 60 од 110 пратенички места на избори кои опозицијата ги окфалификува како не демократски. Денеска опозицијата го бојкотирааше гласањето во Парламентот.
XS
SM
MD
LG