Достапни линкови

Париз: Годишнина на Грегоријанскиот календар


Во Франција на денешен ден во 1582 е воведен Грегоријанскиот календар. Папата Грегорие Осми, изврши реформи на Јулијанскиот календар отстранувајќи ја разликата од 10 дена. Рускиот цар Петар Велики пак во 1699 го модернизираше рускиот календар. Петар тогаш го отфрли византискиот календар поведувајќи се по европскиот пример.
XS
SM
MD
LG