Достапни линкови

Пекинг: Кина и Тајван воспоставија авионски врски


Политичките ривали Кина и Тајван денеска вопоставуваат директни ваздушни, поморски и поштански врски прв пут од крајот на граѓанската војна во Кини во 1949 та година. Кина тврди дека има суверенитет врз Тајвану и дека островото ке го стави под своја управа ако треба и со сила. Меѓутоа, односите се подобрија откако на власт во Тајван дојде Претседателот Ма Јинг-Ју.
XS
SM
MD
LG