Достапни линкови

Вашингтон: Холбрук дематира дека САД му понудиле на Караџиќ можност за избегнување на судењето


Поранешниот американски преговарач Ричард Холбрук вчера дематираше дека Соединетоте Америкаснки Држави преку него му понудиле на Радован Караџик можност да го избегне судењето за воени злосторства доколку се повлече од јавниот живот и не пречи на имплемтацијата на Дејтонскиот мировен договор. Во своето прво појавуање пред Хашкиот суд вчера Караџик тврдеше дека во 1996 година постигнал таков договор со Холбрук како преставник на валдата во Вашингтон. Тој не се изјасни за обвинението со образложение дека ќе чека да му биде доставено новото обвинение што го подготвува обвинителството.. Поранешниот претседател на Република Српска е обвинет за геноцид и други воени злостортсва извршени над не срспско население за време на војната во Босна.
XS
SM
MD
LG