Достапни линкови

Значаен капацитет за македонската економија, слободната зoна не треба да затвори


Работите во слободната економска зона Бунарџик се одвиваат во рамки на предвидените рокови вели претсавникот во Македодија на америкаскиот гигант Џоносн Контролс Мирослав Урбан

„Ние имаме информации од дирекцијата за слободната еконосмка зона дека се ке биде готово во рамки на предвидените рокови. Јас мислам дека се во ред и дека комуникацијата мегу Џонос Контролс и Дирекцијата за слободни економски зони се одвува добро. Исто така се подготвува и главната конекција односно патот.“

вели Урбан и додава дека според нивните планови тие ке почнат со пробна работа во септември

„Во првата седмица од септември ние ке извршиме тестирање на опремата а ке ја инсталираме во третата или четвратта недела од септември.“

Инаку темелите на фабриката за прозиводство на електрични делови за автомобили чиј вле го додговори поранешниот премиер Бучкосвки, ги постави актуелниот Груевски во октомври минатата година. Првите 150 вработувања од вкупно пестотините се очекуваат кон крајот на оваа година.Економистот Душан Вељкович вели дека во оваа фаза од нашиот рзавој слободните еконосмки зони се обено важни за стопаснтвото

„Економските зони не се пожелни практично се забранети за членките на ЕУ, меѓутоа ние треба да го искористиме овој период додека не добиеме датум за преговори и не почнеме да преговараме и додека не станеме полноправна членка на ЕУ.“

Во меѓувреме на најатсрата слободна еконосмка зона во земјава Фени која функцинираше од 2002 година владата одлучи да и ги одземе ингеренциите. Објаснувањето е дека сопствениците не се прилагодиле на новите одредби од законот за технолошко-индустриски зони и дека зоната е на приватно земјиште.Сепак Вељкович предупредува дека Фени е особено важен за државава

„Тоа е многу значајно со оглед на карактерот на производството и условите за пласман, имајќи предвид што производот на ФЕНИ е сто настотно извозен производ. Верувам дека тој проблем ќе се реши и владата ќе има слух. Лично сметам дека не би требало да се оди на затворање на таа слободна економска зона.“
XS
SM
MD
LG