Достапни линкови

Загреб: 12 години од акцијата „Олуја“


Во Хрватска денеска се прославува Ден на побеадта, или 12 години од воената акција наречена Олуја, ден кога хрвтаските сили влегоа во Книн. За време на оваа акција, која се смета за најважна во периодот од 1991 до 1995, ослободен е поголем дел од хрватската територија која до тогаш била под контрола на српските власти. Според официјалните хрватски податоци во акцијата имало најмногу 200 жртви, а според Хрватскиот хелсиншки комитет нешто помалку од 700.
XS
SM
MD
LG