Достапни линкови

Прага: Истекле две илјади литри радиоактивна вода од чешката нуклеарка Темелин


Чешка електро компанија ЧЕЗ соопшти дека мината ноќ поради грешка на техничар во нуклераката Темелин истекле 2 илјади литри радиоактивна вода. Според компанијата радиоактвни супстаници не биле ослободени надвор од Темелин. Оваа контроверзна чешка централа хибрид на советска и американска технологија е повод за затегнатост на односите со соседна Австрија која бара нејзино затворање.
XS
SM
MD
LG