Достапни линкови

Можност за учество во програми за размена на студенти


Европскиот трансфер кредит систем освен што предвидува континуирано следење на работата на студентите, им овозможува со освоените кредити премин од една насока на друга, на било кој од факултетите во земјава доколку го има тој предмет, или на универзитетите во Европа. За да се случИ ова потребни се билатерални договори меѓу факултетите и универзитетите во земјава со оние во странство. Но, дали ке има размена на студентите и на кои факултети зависи од интерсот на високообразовните институции

,,Тоа зависи од бројот на спогодби со универзитетите во странство. ”

изјави Јадранка Дабовик, продекан за настава на Правниот факултет. Некои форми на мобилност на студенти на некои факултети се реализирале и досега

,,Постојат некои форми и организации кои иницираат размена. Можеби не е така организирана како надвор, но тие форми се појавуваат и сега,”

вели Сузана Лошкоска продекан за настава од Електротехничкиот факултет во Скопје која додава дека за склучување на билатерални договори ке биде потребно време бидејќи примената на европскиот трансфер кредит систем започна од оваа академска година. За разлика од универзитетите во Скопје и Битола, Универзитетот на Југостоична Европа и факултетите во некови рамки овој систем го применуваат веке петта година. За тоа како се спроведува мобилноста студентите информира проректорот Абдулменаф Беџети

,,До сега имаме голем интензитет на мобилност на студенти, било од универзитети во земјава, регионот, па и пошироко.”
XS
SM
MD
LG