Достапни линкови

Пазарната инспекција и АХВ направиле над 5000 контроли поради коронавирусот


Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) од 28 март до 1 април спроведе 277 надзори во повеќе градови низ државата. Притоа изрече пет решенија на месарници и маркети за констатирана лоша општа хигиенска состојба и им нареди веднаш да извшат дезинфекција, дератизација и дезинсекција. Како што соопшти на претседателката на Инспекцискиот совет, Магдалена Филиповска Грашкоска, со надзорите на АХВ, освен месарници и маркети, биле опфатени и угостителски објекти и производствени објекти, како и зелени пазари.

„Изречени се вкупно 22 мерки поради неспроведени обуки за основни знаења за безбедност на храна и поради работа на вработени без здравстевн преглед за санитарна книшка кои се веднаш отстранети од објектите“, истакна Филиповска Грашкоска на прес-конференција во Владата.

Таа соопшти и дека во периодот од 28 март до 1 април шесте инспекциски институции спровеле вкупно 5.213 надзори, а општата констатација е дека поголем дел од субјектите ги почитуваат владините мерки за превенција од коронавирусот. Повеќето од контролите, преку 4.000, ги направил Државниот пазарен инспекторат кој затворил уште 20 угостителски објекти, во Скопје, Гостивар, Тетово, Струга и Битола.

XS
SM
MD
LG