Достапни линкови

Како може Европа да ги ограничи цените на енергенсите?


Цените на струјата во Европа лани се зголемија поттикнати од рекордната цена на гасот, бидејќи Русија го намали снабдувањето на Европа. Европските влади ја обвинија Москва дека преку енергијата уценува и се одмаздува за западната поддршка на Украина по руската инвазија. Кои се плановите на Европа?

Европската унија (ЕУ) подготвува итни планови за ограничување на цените на бензинот или за одвојување на цените на електричната енергија од зголемените цени на бензинот, како и долгорочни реформи кои имаат за цел да се осигура дека цената на електричната енергија е одраз на поевтина обновлива енергија.

Министрите за енергетика од земјите од ЕУ ќе се сретнат на 9 септември за да разговараат за тоа како да се олесни товарот од високите цени на енергијата врз компаниите и домаќинствата.

Трошоците за електрична енергија се зголемија минатата година во Европа, поттикнати од рекордните цени на гасот, бидејќи Русија го намали снабдувањето со Европа. Европските влади ја обвинија Москва дека ја користи енергијата како уцена, како одмазда за поддршката на Запад за Украина по руската инвазија. Заруски Газпром виновни се западните санкции и техничките прашања за кратењата.

Промената на енергетските системи на 27-те земји на ЕУ може да биде сложен и долгорочен процес, бидејќи беа потребни две децении за да се воспостави прекугранична трговија со енергетски производи меѓу членките на блокот.

Новинаската агенција Ројтерс објаснува зошто Европа размислува за реформи на енергетскиот пазар и што тие би можеле да опфатат.

Зошто цената на струјата е поврзана со гасот?

Во енергетскиот систем на ЕУ, големопродажната цена на електричната енергија се одредува според последната електрана потребна за да се задоволи вкупната побарувачка.

Парковите со ветерници, нуклеарните централи, централите за јаглен и гас и сите други производители се натпреваруваат на пазарот на електрична енергија, а на прво место се најевтините извори, а потоа поскапите извори како гасот. Електраните на гас често ја одредуваат цената во овој систем.

Идејата е дека бидејќи сите производители ја продаваат својата енергија по иста цена, поевтините генератори на обновливи извори завршуваат со повисока профитна маржа, што е поттик да се поттикнат повеќе инвестиции во производството на обновливи извори на енергија на Европа и треба да ги исполни своите цели за климатски промени.

Но, земјите како Шпанија велат дека системот е неправеден бидејќи резултира со евтина обновлива енергија која се продава на потрошувачите по иста цена како и поскапата енергија базирана на фосилни горива.

Цените на бензинот пораснаа бидејќи Русија го намали обемот што го испраќа во Европа и во услови на интензивна глобална конкуренција за неруски гас.

Ефектот беше да се зголемат трошоците за производство на електрична енергија од гас во Европа, што резултираше со повисоки вкупни цени на електричната енергија.

Други фактори кои ги зголемуваат цените на електричната енергија се проблемите со француските нуклеарни централи и силната суша во Европа што го отежна производството на хидроенергија и влијаеше на снабдувањето со јаглен.

Како може ЕУ да ги промени цените на струјата?

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен изјави дека ЕУ требало да ги одвои цената на гасот и струјата, без да даде повеќе детали.

Во нацрт-белешката на Комисијата, видена од Ројтерс минатата недела, се вели дека претстојните предлози на Комисијата треба да вклучуваат ограничување на цената за одредени производители на електрична енергија што не работат на гас.

Зголемувањето на цените на електричната енергија донесе големи приходи за производителите кои не се гас и со пониски оперативни трошоци, како што се ветерните и нуклеарните централи, а ЕУ рече дека земјите треба да користат ограничувања на цените за да ги заштедат тие приходи и да ги трошат парите за намалување на сметките за потрошувачите.

Чешката Република, која претседава со ЕУ, исто така, ги истакна опциите министрите за енергетика да ги разгледаат на состанокот во петок.

Тие вклучуваат ограничување на цената на увезениот гас од одредени земји, ограничување на цената на гасот што се користи за производство на електрична енергија или привремено отстранување на електраните на гас од сегашниот систем за цени на електрична енергија на ЕУ.

Идејата за ограничување на цените на гасот или електричната енергија долго време ја имаа поддршката од Шпанија, Белгија и други, и првично неволните земји како Австрија и Германија. Франција е меѓу земјите кои го поддржуваат одвојувањето на цените на гасот и електричната енергија.

Една од опциите, предложена од италијанскиот премиер Марио Драги, би била земјите од ЕУ да се договорат за ограничување на цената на гасот увезен од Русија. Критичарите велат дека тоа би ризикувало Русија целосно да го прекине снабдувањето со гас за Европа како одмазда.

Друга опција може да биде владите да ја ограничуваат цената на гасот и да им исплатат на гасните компании разликата помеѓу ограничената цена и повисоката пазарна цена.

Земјите, вклучително и Германија и Холандија, претходно се спротивставија на тоа, бидејќи ефективно ќе го субвенционира производството на фосилни горива со јавни средства, за кои рекоа дека ќе биде подобро да се трошат за да се префрлат на поевтина чиста енергија.

Чешките предлози, исто така, вклучуваат привремено ограничување на тргувањето со електрична енергија на европските берзи на трансакции во текот на денот и во текот на денот.

Други опции може да вклучуваат ограничување на учеството на финансиските шпекуланти на пазарите на гас или воспоставување паралелен пазар за гасна енергија, одвоен од постоечкиот пазар на електрична енергија.

Кои се потенцијалните недостатоци?

Високите цени на бензинот се финансиски поттик за индустриите и домаќинствата да ја намалат потрошувачката на гас, промена во однесувањето што владите се обидуваат да ја поттикнат за да обезбедат дека имаат доволно гориво за да ја преживеат зимата.

Ограничувањето на цената на гасот би го намалило тој поттик, а критичарите велат дека тоа би можело дури и да поттикне поголема употреба на гас кога владите треба да воведат политики за намалување на потрошувачката.

Некои аналитичари веруваат дека насочената финансиска поддршка за домаќинствата со ниски приходи и компаниите кои се најпогодени од скокот на цените би била подобра опција од избрзаната реконструкција на пазарот.

Остануваат други прашања за тоа како владите би можеле да ги ограничат трошоците за енергија на гас на начин што не ги охрабрува сопствениците на гасни постројки да произведуваат помалку енергија кога на државите итно им е потребна.

Извор: Ројтерс

XS
SM
MD
LG