Достапни линкови

Загреб: Од понеделник до петок марихуана, кокаин за викенд


Илустрација

Загреб е прв меѓу осумдесет европски градови според просечната потрошувачка на марихуана по работен ден и има повеќе од шест пати повеќе траги на амфетамини, покажуваат резултатите од истражувањата на отпадните води во 80 европски градови. Пишува Енис Зебиќ

Полицијата добро ја извршува својата работа, но дрогата станува подостапна и животниот стандард се зголемува, ги коментираат експертите резултатите од штотуку објавената анализа на отпадни води што се спроведуваше во осумдесет европски градови. Анализата покажа дека присуството на траги од дрога, особено кокаин и стимуланси, значително се зголеми во отпадните води во Загреб. Количината на траги од кокаин во отпадните води во Загреб се зголеми за двапати повеќе од 2018 до 2020 година.

Загреб е прв меѓу осумдесет европски градови според просечната потрошувачка на марихуана по работен ден и има повеќе од шест пати повеќе траги на амфетамини.

Метамфетаминот неодамна беше присутен на пазарот во Загреб, а присуството на ектази е зголемено за 15 проценти, покажува најновото истражување на Европскиот центар за набудување на дрога и зависност од дрога. Иако хрватската полиција има три големи заплени на кокаин во изминатите неколку месеци и редовно наоѓа други видови дрога наменети за домашните и странските пазари, очигледно има се повеќе и повеќе дрога.

Викенд забави

Шефот на Клиниката за дуални нарушувања во загрепската психијатриска болница Врапче, д-р Иван Челиќ, во изјава за Радио Слободна Европа (РСЕ) рече дека ефикасноста на хрватската полиција е многу добра, но дека ова очигледно не е доволно.

„Ова значи дека нашиот пазар е едноставно преплавен, што може делумно да се поврзе со „балканската рута“(дрога) што минува низ нашата област. Оваа ситуација е многу лоша. Од година во година - како што може да се види од анализата на отпадните води - бележиме зголемување на потрошувачката на кокаин, спид и марихуана“, вели Челиќ.


Зошто такво зголемување на потрошувачката на кокаин во Загреб?

„Стана вообичаен начин за забава на младите за време на викендите, каде што чаша алкохол е придружена со „линија бело“. Поради достапноста и подобрувањето на животниот стандард во последниве години, особено по пристапувањето на Хрватска во Европската унија, таа веќе не е ексклузивна дрога за „златната младина“, туку е многу пораспространета “, вели нашиот соговорник.

Клиниката почувствува зголемен притисок поради пандемијата, вели Челиќ.

„Кога епидемиолошките мерки се олеснија по првиот бран и карантинот, имавме 30 проценти зголемување на болничките потреби за канабиноиди и стимуланси. Ова се податоци за крајот на осмиот, деветтиот и десеттиот месец од минатата година “, вели експертот за зависности.

Голем круг потрошувачи

Загреб и Хрватска станаа големи и интересни пазари, како што покажаа неодамнешните заплена на кокаин, изјави за РСЕ долгогодишниот новинар на „Црна хроника“ Душан Миљуш од „Јутарњи лист“.

„Запленетите пратки во Опузен и Плоче беа делумно наменети за пазарот во Загреб. Значи, постои еден голем круг потрошувачи. Веројатно има средношколци, деловни луѓе, политичари, луѓе познати во јавноста, спортисти, бизнисмени, да не спомнувам понатаму “, вели Миљуш, добар познавач на криминалното милје.

Полицијата може да стори многу во борбата против нелегалниот пазар на дрога, но не може да стори сé, заклучува нашиот соговорник.


„Треба да се грижат парите добиени од нелегална трговија со кокаин, но тоа не е работа само на полицијата, туку некои други служби, како што е Даночната управа, коитреба повеќе да се фокусираат.

„Протокот на пари треба да се контролира, бидејќи луѓето што ги стекнуваат тие пари сакаат да ги„ перат“ преку правна деловна активност и постојат начини да се контролира тоа“, потсетува Миљуш.

„510,24 милиграми траги од кокаин на 1.000 луѓе на ден“

Според истражувањето, количината траги на кокаин пронајдени во отпадните води во Загреб била 510,24 милиграми на 1.000 луѓе на ден во пролетта минатата година, 395,55 мг една година порано и 234,54 мг во 2018 година.

Количината на траги од канабис е 228,93 во 2020 година, 186,13 во 2019 година и 120,03 во 2018 година. Количината на траги од амфетамини пронајдени во отпадните води во 2020 година беше 1.013,84 мг, додека годината пред тоа беше многукратно помала - 145,67 мг, а во 2018 година 76,08 мг.

Количина на траги од метамфетаминот (Кристал Мет или Лед) пронајдени во отпадните води во 2020 година била 6,14 мг, а од 2015 до 2019 година воопшто не биле пронајдени траги од оваа наркотична дрога.

Количината на траги од ектази пронајдени во отпадните воси 41,38 мг во 2020 година, 36,5 мг во 2019 година и 29,83 мг во 2018 година.

XS
SM
MD
LG