Достапни линкови

Конкурс за стипендија за новинарски фелоушип „Јиржи Динстбир“ за 2023 година


Јиржи Динстбир

Термин на стипендија: 4 јануари 2023 година - 31 јули 2023 година
Краен рок за пријавување: петок, 3 јуни 2022 година

Радио Слободна Европа (РСЕ) почна да ги прифаќа апликациите за стипендија за новинарство „Јиржи Динстбир“ за 2023 година. Целта на стипендијата е да им помогне на аспирантните новинари од Западен Балкан да ја извршуваат својата професија поддржувајќи ги плурализмот и независноста на медиумите. Тоа е заедничка иницијатива на Министерството за надворешни работи на Чешка и РСЕ што е инспирирана од придонесите на Јиржи Диенстбиер постариот во новинарството, надворешната политика и човековите права. Таа има за цел да го унапреди наследството на РСЕ за промовирање на поправедни и отворени општества преку новинарството.

Резиме

Стипендијата е седуммесечна програма. Студентите ќе поминат шест месеци во седиштето на РСЕ во Прага, каде што ќе бидат сместени во Балканската служба за да добиваат дневна обука и менторство на работното место додека работат заедно со искусни професионалци на РСЕ. Две недели пред истекот на мандатот во Прага, соработниците можат да бидат назначени во биро на РСЕ во регионот за да ја разберат локалната улога и уредничките практики на РСЕ и да се сретнат со локалниот персонал. По Прага, соработниците ќе се вратат во бирото за последниот месец.

Обезбедени се месечни стипендии во бирото и во Прага, домување, здравствено осигурување и аранжмани за патувања од и од Прага.

Главните компоненти на програмата се:

- Професионално менторство заедно со искусни професионалци на РСЕ.
- Обука и развој на новинарски вештини на традиционални, мултимедијални и дигитални платформи.
- Учество во дневните уреднички дискусии.
- Независна работа на личен проект.
- Разбирање на мисијата и практиката на професионален, слободен и независен медиум.

Стипендијата исто така содржи работилници за новинарски практики и алатки, дискусии со владини претставници, граѓански лидери и регионални аналитичари; посети на локални медиуми и новински агенции во Прага; и можности за професионален развој во Чешка и на други места.

Од соработниците ќе се очекува да се претставуваат себе си и стипендијата на англиски јазик, на јавни настани и дискусии во врска со слободата на медиумите во нивната земја.

Стипендијата прифаќа апликации од новинари во Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија.

Упатства за апликација

Стипендиите се доделуваат на конкурентна основа. Подобните апликанти да бидат од една од петте целни земји; да имаат минимум двегодишно искуство со работа како новинар на нивниот мајчин јазик; да се посветени на работата како новинар во или за публика во нивната матична земја; да ја споделуваат мисијата на РСЕ и да бидат умешни со англиски јазик.

Комплетна апликација ги вклучува следниве материјали:

Лична изјава
3 работни примероци
2 препораки
Биографија, вклучително и тековни информации за контакт
Писмо до Јиржи Динстбир постариот.

Покрај тоа, ве молиме, кажете ни како научивте за стипендијата (на пр., Веб-страница на РСЕ, Фејсбук, професионална или академска препорака, итн.).

Материјалите за пријавување мора да бидат доставени на англиски јазик.

Може да се побара од кандидатите да учествуваат во телефонско, скајп или лично интервју како дел од процесот на аплицирање.

Лична изјава

Вашата лична изјава е многу важен дел од вашата апликација и ќе биде внимателно прочитана и разгледана во процесот на избор. Треба да биде напишана на англиски јазик и да не надминува 750 зборови. Во вашата лична изјава, ве молиме, обратете се на вашето новинарско искуство, вклучувајќи ги и вашите причини за водење новинарство; вредностите и убедувањата што ја водат вашата работа; искуства што влијаеле на вашето новинарство; и она што се надевате дека ќе го постигнете како новинар. Покрај тоа, ве молиме, образложете ги вашите причини за аплицирање за оваа стипендија за новинарство и што се надевате да добиете од тоа. Исто така, ве охрабруваме накратко да ја опишете вашата идеја за личен проект.

Примери за работа

Ве молиме, прикачете 3 примероци на работа, на која било платформа, демонстрирајќи ја вашата најдобра професионална работа. Два примерока мора да бидат објавени во рок од една година од крајниот рок за стипендија. Сите примероци мора да содржат датум и, ако не на англиски, тие мора да бидат придружени со англиски превод. Во случај на поднесоци на видео, резиме на видеото напишано на англиски јазик е доволно. Ако преводите не се ваши, наведете поинаку.

Писма за препораки

Потребни се две препораки со вашата апликација. Едно од вашите писма треба да биде од сегашен супервизор или колега што се занимава со новинарство и ве познава професионално. Авторите треба да ја објаснат нивната врска со вас и да ги опишат вашите квалификации, потенцијал за професионален раст и развој и причините што ве прават одличен кандидат за стипендија. Писмата мора да се достават на англиски јазик.

Биографија

Приложете ја ажурираната биографија. Ова ги вклучува вашето име, адреса за е-пошта, профил на социјални медиуми, телефонски број, сегашна адреса и постојана адреса; детална историја на работа од завршувањето на формалното образование; и образовна позадина. Исто така, наведете какви било значајни потврди или награди, како и тековно или неодамнешно членство во професионални, политички или други групи. Исто така, наведете дали сте добиле било каков вид на сертификација (и на кое ниво) за владеење на англиски јазик.

Писмо до Јиржи Динстбир, постариот.

Јиржи Динстбиер постариот е заслужен за посветеноста на човековите права што ја афирмира чешката надворешна политика низ целиот свет. Со 300 зборови, ве молиме, опишете лекција или придонес што вашата земја може да му го понуди на светот врз основа на нејзините искуства во последните неколку децении.

Известување за приватност за соработници на РСЕ

Стипендијата на РСЕ зависи од успешно завршување на безбедносна истрага / проверка на заднината извршена по прифаќањето на понудата на РСЕ. Повеќе детали и информации за собирање и обработка на вашите лични податоци ќе ви бидат дадени заедно со договорот за стипендија.

ЗАБЕЛЕШКА: Стипендијата ќе се одржи во согласност со сите мерки поврзани со Коронавирус и во Чешка и во земјите на апликантите, и затоа е предмет на промена.

КОМПЛИТИРАНИ АПЛИКАЦИИ МОРА ДА ИСПРАТЕТЕ СО КЛИК НА АПЛИЦИРАЈ СЕГА најдоцна до петок, 3 јуни 2022.

КАНДИДАТИТЕ ЌЕ БИДАТ ИНФОРМИРАНИ ЗА ИЗБОРОТ ОД 15 ЈУЛИ 2022.

Доколку имте дополнителни прашање, ве молиме контактирајте на hokuvovaj@rferl.org

XS
SM
MD
LG