Достапни линкови

Сите системски пречки за жртвите на силување во Србија


Илустрација
Илустрација

Во Србија почна да се отплеткува синџир на анонимни признанија на жени на социјалните мрежи - тие ги опишаа траумите низ кои поминале, но и зошто решиле да не пријавуваат во полиција. Но, тука се и бројни системски пречки...

Оваа година српската јавност ја потресоа сведоштвата на актерки кои биле силувани . Со нивната храброст започнаа синџир на анонимни признанија на жени на социјалните мрежи - тие ги опишаа траумите низ кои поминале, но и зошто решиле да не пријавуваат во полиција.

Според психоилогот Тања Игњатовиќ, долгите судења и незадоволителните казни за сторителите се некои од пречките со кои се соочуваат жртвите на сексуално насилство во Србија.

„Жртвите не добиваат поддршка од системот, што започнува од моментот кога ќе се обратат до институцијата.Можеби ќе биде подобро кога ќе оживее националната стратегија за поддршка на жртвите на злосторства со елементи на насилство“, изјави Игњатовиќ за Радио Слободна Европа .

Инаку, оваа стратегијата беше усвоена во јули минатата година.

Како прашањето за сексуално насилство повторно стана предмет на дискусија?

На 22 март, актерката Даниела Штајнфелд го обвини за силување Бранислав Лечиќ , актер, екс - министерот за култура , а сега и опозициски политичар.

Истот ден , Вишото јавно обвинителство во Белград потврди дека актерката во своето сведочење навела идентитет на лице со иницијали Б.Л. Кое го обвинува за силување и дека нејзините кривични пријави се во фаза на предистражна постапка.

Штајнфелд за порталот Инсајдер изјави дека силувањето се случило пред девет години, во мај 2012 година,а дека тоа е причина за нејзиното преселување во САД и дека се лекува од посттрауматско стресно нарушување. Истиот ден, медиумот објави аудио запис кој, според нив, Даниела Штајфелд го доставила до обвинителството како доказ.

Во описот за аудио снимката стои дека е разговор помеѓу Лечиќ и Штајнфелд, дека неговиот глас е препознатлив, „и дека врз основа на содржината на разговорот, јасно е дека Лечиќ не го негирал настанот“.

Во писмената изјава за весникот „Данас“, Лечиќ ги негираше сите обвиненија против него, го повика обвинителството да му испрати покана за испрашување и изјави дека е подготвен да изврши полиграфско испитување “за сите прашања, вклучително и прашања во врска со разговорот Штајнфелд“

Претходно, на 17 јануари годинава, актерката Милена Радуловиќ и неколку нејзини колеги го обвинија Мирослав Алексиќ за силување и други кривични дела на сексуално насилство.

Белградскиот учител по глума, Алексиќ е во притвор од 19 јануари. Тој ја негираше вината, а обвинителството собира докази за тој случај. Обвинението сè уште не е поднесено, а кривичната пријава е проширена, бидејќи во изминатите два месеци се појавија и други девојки кои тврдат дека биле жртви на сексуално насилство во актерското училиште.

Кои се пречките зошто жените не пријавуваат силување и сексуално насилство?

Прва пречка e секогаш полицијата. Понекогаш тоа се случува веднаш откако се случил чинот на сексуално насилство:

„Оној што ќе ја земе првата изјава треба да биде специјализиран за темата сексуално насилство, да знае што треба да праша за да може да му исказот да му служи на обвинителството и ако навистина се случило злосторството, како да се обезбедат форензички докази. Тие мора да бидат соодветни, целосни и целосни, бидејќи ако не бидат земени тогаш е готово , трагата исчезнува “, објаснува Тања Игњатовиќ.

Автономниот центар за жени апелира и лекарскиот преглед да се изврши правилно и на едно место, односно жртвите да не „шетаат“ од институција до институција за да соберат докази.

Според психологот Игњатовиќ, за првата изјава во полиција е важно дека жртвата може да избере дали да разговара со жена или маж, а лицето кое ја испрашува мора да биде претпазливо за поставување прашања:

„Не користете го прашањето„ зошто се случило тоа “или зборови што имплицираат дека жртвата е виновна“, предупредува таа.

Втора пречка е дефиницијата за силување. Според Милена Васиќ, адвокат на невладиниот Комитет на адвокати за човекови права, пречка за жртвите е дефинирањето на силување во законот.

„Главниот проблем е што силувањето во нашето право и пракса е дело што вклучува принуда или закана. Кога имате принуда во дефиницијата, тешко дека можете да зборувате за силување без медицинска документација или некои други опипливи докази што би можеле да потврдат дека „силувањето се случило “, изјави за РСЕ Васиќ.

И, во повеќето случаи, жените не пријавуваат силување веднаш затоа што е потребно време да соберат сила и да зборуваат , па затоа не е можно да се добие лекарски извештај.

„И поради тоа, честопати се користат и други сексуални престапи (преквалификација на кривичното дело), како што се прељуба над немоќно лице или прељуба со злоупотреба на својата позиција, затоа што постои поинаков процес на докажување“, наведува адвокатката.

Третата пречка е докажување на чинот. Целиот „товар на докажување“ е на жртвата - предупредува адвокатката Милена Васиќ.

„Со сексуални престапи, многу е честа ситуација нејзиниот збор да е против неговиот. „Сега (во последно време) може да се соберат некои траги, во форма на некаква СМС-преписка или некои сведоци, но тоа веќе зависи од случајот и е многу ретко“, наведува таа.

Во случај да биде покренато обвинение и да се поведе судска постапка, правата на жртвите се „ограничени“, предупредуваат соговорниците на РСЕ. Жртвата има право да предлага докази и сведоци, но обвинителството и судот имаат избор дали да ги прифатат доказите.

Понатаму четвртата пречка -е поминување низ повторна траума. Психологот Игњатовиќ истакнува дека жртвите мора да сведочат неколку пати во текот на процесот - во полицијата, обвинителството и честопати неколку пати пред судот, поради што повторно доживуваат траума.

„Жртвата мора да биде заштитена од какви било идни средби со сторителот, бидејќи тој е секогаш во позиција на моќ како и со адвокатите кои можат да бидат многу сурови, експлицитни, повредувајќи ги и обвинителството и судот со цел да се го одбранат обвинетиот. „тие мора да знаат што не смее , а што смее да се поставува како прашање“, предупредува Игњатовиќ.


Петтата пречка се казните за сторителите. Казните за силување и други форми на сексуално насилство се пропишани во Кривичниот законик на Србија.

Силувањето се казнува со затвор од 2 до 12 години, ако станува збор за „присилно работење со употреба на сила или закана дека ќе го нападне животот или телото“ на жртвата или на блиска личност.

Предвидена е поблага казна, од две до десет години затвор, ако силувањето било извршено под закана дека ќе открие нешто што би го нарушило угледот или дел од жртвата или блиско лице „или под закана од некоја друга сериозна зло “.

Законот пропишува затворска казна од 5 до 15 години затвор, ако се случиле сериозни телесни повреди за време на силувањето, ако делото го сториле повеќе лица или на „особено суров или особено понижувачки начин“, ако жртвата е малолетна или ако забремени.

За силување на деца или ако жртвата починала од силувањето, минималната затворска казна е десет години, а максималната - доживотен затвор.

Казните за сексуално насилство врз возрасни се пропишани поблаги казни - сексуално злоставување со злоупотреба на положба, незаконско сексуално дејствие или сексуално вознемирување се поблаги.

Адвокатката на YUCOM, Милена Васиќ смета дека казнената политика во Србија е блага.

„Кога зборуваме за сексуално насилство, тоа е крајно благо ако земеме предвид дека најголемиот број од сескулатните злоставувачи се лица кои веќе еднаш биле во затвор “, вели таа, додавајќи дека ова е прв вид проблем.

Второто, според неа, е тоа што во затворскиот систем на Србија нема доволно ресурси за да се работи на рехабилитација на осудените лица, за да не го повторат делото.

„Значи, не е важна толку должината на казната, туку фактот дека не се работи со нив и кога ќе се излезат на слобода, во повеќето случаи, тие го повторуваат тоа злосторство“, забележува Васиќ.

Стратегијата за поддршка на жртвите во Србија имплицира дека, доколку сакаат, тие добиваат информации од државните органи дека нивниот сторител е ослободен. Меѓутоа, во системот на правна заштита на жртвите, забележуваат соговорниците на РСЕ, мора да се вклучи бесплатна психолошка поддршка.

Каква е судската пракса и дали имањето регистар на насилници е решение?

Во Србија во 2019 , биле поднесени 498 кривични пријави за сексуални злосторства. Поднесени се 73 кривични пријави за силување. Во 69 случаи, сторителите биле познати, а во четири - сторителите биле непознати. Петнаесет кривични пријави беа отфрлени, а истрагата беше прекината во шест случаи, а 48 случаи резултирале со обвиненија, покажуваат најновите податоци на Републичкото биро за статистика.

Исто така, статистичките податоци од таа година покажуваат дека од 34 обвиненија пред судот, 25 лица беа прогласени за виновни, во три случаи постапката биле прекината, а во шест случаи резултатот обвинетите биле ослободени. 25 лица, пак, биле осудени на затворски казни за силување. Во 11 пресуди, затворската казна беше од пет до десет години.


Зорана Михајловиќ, српската вицепремиерка и претседателка на координативното тело за родова еднаквост, на 19 јануари објави дека ќе предложи да се формира регистар на сторители во Србија, додавајќи дека истиот „треба да биде јавен“.

„Имаме регистар на педофили што беше формиран пред неколку години. Имаше проблеми со тоа дали е пополнет и колку доследно, и беше затворен за јавноста. Координативното тело ќе предложи регистарот да се прошири “, рече Михајловиќ.

Адвокатката Милена Васиќ не смета дека јавниот регистар е соодветно системско решавање на сексуалното насилство. Таа смета дека доколку се објави ваков регистар, освен линч на сторителите , нема да се добие ништо друго.

Кое е целото сексуално насилство?

„Согласноста е основа на здрава сексуална врска. Сексуално насилство е каков било вид притисок да имате секс или принуда за сексуални акти со кои не се согласувате. Запомнете дека вашето „не“ значи „не“ и секогаш имате право да кажете „не“, дури и ако сте во брак. Тишината не значи согласност. Исто така, ако сте под дејство на алкохол или дрога, а не сте во можност да дадете согласност, секој несакан сексуален однос е сексуално насилство “, стои на веб-страницата на „ Безбедна куќа “.

Наведени се и форми на сексуално насилство: силување, нанесување несакана болка за време на сексуален однос, повреда на гениталиите, присилување секс без контрацепција, принудување на жена во сексуални активности што не ги сака, користење на сексуално понижувачки пцовки и навреди, несакано допирање, несакано изложување на порнографија и сексистички шеги. Тие додаваат дека сексуалното насилство се случува и меѓу луѓето кои се познаваат, како и во контекст на семејно насилство - во семејство, во брак или во партнерство. Меѓутоа, според Васиќ правната дефиниција за силување во Србија не е во согласнот со горе наведеното и треба да се промени.

Кому да се обратам за помош во Србија?

За итни повици во полиција, може да се повика бројот 192, а семејното насилство може да се пријави и на бројот 0800-100-600. Телефонската линија СОС против насилството врз жените на Автономниот центар на жени е 011 / 266-2222 (работни денови од 10 до 20 часот), а СОС телефонската линија против трговија со жени на организацијата АТСРА е 011 / 785-0000 (работни денови од 9 од 5 до 17 часот).

XS
SM
MD
LG