Достапни линкови

Европскиот суд ги прогласи за незаконски унгарските реформи кои го погодија Универзитетот финансиран од Сорос


Унгарскиот претседател Виктор Орбан

Европскиот суд за правда донесе одлука со која законот за универзитети финансирани од странство во Унгарија со кој беше затворен универзитетот основан од милијардерот Џорџ Сорос е нелегален. Според законодавството донесено во 2017 година универзитетите чија основачка регистрација е во странство не можат да работат во Унгарија не е во согласност со ЕУ легислативата, заклучи Европскиот суд.

„ Условите кои Унгарија ги воведе за да им оневозможи на странските високообразовни институции да ги вршат своите активности на нејзина територија не се во согласност со правото на ЕУ “ се вели во одлуката на Европскиот суд донесена на 6 октомври.

Унгарскиот министер за правда Џудит Вагра изјави дека секоја одлука на судот на ЕУ ќе се примени „само во согласност со интересите на унгарскиот народ“.

Острите критичари на Виктор Орбан посочуваа дека таквиот закон беше донесен против Сорос. Орбан пак, ги обвинуваше невладините организации и институции финансирани од Сорос за политичко мешање.

XS
SM
MD
LG