Достапни линкови

Владата го зголеми прагот за задолжување


Банкноти по 1000 денари

Владата на денешната седница донела одлука со која се зголемува прагот на нето задолжување при издавање на државни хартии од вредност во 2020 година. Со оваа одлука максималниот износ на нето – задолжување преку издавање државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2020 година ќе изнесува 250 милиони евра, што е за 50 милиони евра повеќе од претходно.

„Согласно претходното изменување и дополнување на Буџетот на Република Северна Македонија за 2020 година, со оваа одлука се утврдува максималниот износ на нето-задолжувањето преку издавање државни хартии од вредност во 2020 година и тоа ќе изнесува 15.375.000.000 денари, наместо предвидените 12.300.000.000, информира владината прес-служба.

XS
SM
MD
LG