Достапни линкови

САД повлекуваат 12 илјади војници од Германија


Секретарот за одбрана на САД, Марк Еспер

САД ќе префрлат 12.000 војници од Германија во Белгија и во Италија. Секретарот за одбрана Марк Еспер изјави дека репозиционирањето ќе го зајакне НАТО и позицијата на Алијансата против Русија, а ќе ја подобри и американската стратешка и оперативна флексибилност.

Од 34.500 американски воени лица стационирани во Германија, околу 6.400 ќе бидат испратени дома, додека скоро 5.600 ќе бидат преместени во други земји на НАТО.

Претседателот на САД, Доналд Трамп во јуни ги објави плановите за репозиционирањето на трупите од Германија, која е долгогодишен центар за американските воени операции на Блискиот исток, Африка и Европа. Одлуката беше донесена откако Трамп постојано ја критикуваше Германија дека не троши 2 проценти од буџетот за одбрана.

XS
SM
MD
LG