Достапни линкови

Одѕивот до 19 часот скоро 46 отсто


Адмир Шабани, портпарол на Државната изборна комисија

Во неколку општини има излезност над 60 отсто, а во Центар Жупа под 20 отсто.

Одзивот на гласачите на предвремените парламентарни избори до 19 часот е 45,77 отсто, односно гласале 830.370 гласачи, соопшти портпаролот на ДИК, Адмир Шабани. Најголема излезност до 19 часот има во четвртата изборна единица, каде што гласале 53,24 отсто од регистрираните гласачи. Во третата на гласање излегле 51,52 отсто од гласачите, во првата гласале 47,4 отсто, во петтата 44,89 отсто, во втората 43,4 отсто и најмала излезност има во шестата изборна единица од 35,49 отсто. Ова се податоци од обработени 3463 од вкупно 3480 гласачки места.

Голема излезност има во Крушево 66,64 отсто, Новаци 66,6 отсто, Македонски Брод 64,68 отсто, Лозово 65,25 отсто, Гевгелија 62,17 отсто, Демир Капија 62,31 отсто, Неготино 62,98 отсто, Вевчани – 64,11 отсто, Кривогаштани 63,1 отсто, Демир Хисар 62,98 отсто.

Најмала е излезноста во Центар Жупа, каде што гласале под 20 отсто од регистрираните избирачи.

XS
SM
MD
LG