Достапни линкови

ЈОРМ: Обвинение за поранешен претседател на Врховниот суд


Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот кривичен суд Скопје поднесе Обвинителен предлог противпоранешен претседател на Врховниот суд, кој го сторил кривичното дело – Злоупотреба на службена положба и овластување.

Според соопштението од Обвинителството, на 30.11.2018 година во својство на службено лице – претседател на Врховниот суд, обвинетиот донел поединечни решенија за сите судии на Врховниот суд со кои им го утврдил додатокот на плата за месец ноември во износ од 35 % од основната плата, кој согласно законот им следува за посебни услови за работа, постоење на висок ризик и доверливост.

„Притоа, свесно, со намера потешко да и ги повреди правата, обвинетиот не донел Решение за исплата на додаток на плата во износ од 31.839,00 денари за оштетената – судија во Врховниот суд, која во конкретниот период не користела отсуство од работа. Обвинетиот постапил спротивно на член 7-б од Законот за платите на судиите и член 7 од Правилникот за додатоци на плата, нивната висина и начинот на утврдување за судиите во Република Македонија донесен од Судскиот совет на Република Северна Македонија, со што го сторил кривичното дело кое му се става на товар“, објави Обвинителството на својата интернет страница.

XS
SM
MD
LG