Достапни линкови

МЦМС - Над 40 отсто од испитаниците сметаат дека Ковид-19 е „излезен“ од лабораторија


Над 70 отсто од граѓаните се загрижени од моменталната состојба предизвикана од Ковид-19, покажува истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС). Тоа се состои од три дела во однос на ставовите на граѓаните поврзани со здравјето но, и со поголем број други состојби што ги предизвика Ковид – 19.

Во првиот дел се обработени прашањата поврзани со загриженоста за моменталната состојба во однос на Ковид-19, ставовите за потеклото на вирусот и влијанието на целата ситуацијата врз работните процеси.

Истражувањето покажало дека жените се позагрижени (80,6 отсто) од мажите (61,7 отсто), а етничките Македонци (75,4 проценти) од етничките Албанци (56,2 проценти). Грижата од Ковид-19 расте со степенот на образование на испитаниците. Вкупно 60 проценти се загрижени дека тие лично ќе се заразат со корона вирусот. Меѓу нив, поголем е процентот на жени (68,4проценти) од оној на мажи (51,7 проценти). За жал, граѓаните се поделени во грижата дека без да знаат го имаат и го шират вирусот. Ваква грижа на совеста имаат 48,8 отсто од граѓаните, додека 45,5 отсто од нивните сограѓани рекле дека воопшто или само до некаде се загрижени за оваа можност, стои во соопштението од МЦМС чие истражување односно податоци за последната анкета биле прибирани со теренска анкета во периодот од 16 до 22 мај 2020 година.

Анкетата е спроведена на национален репрезентативен примерок од 1000 испитаници.

Резултатите од истражувањето покажале дека е висок процентот на оние (42,7 отсто) кои сметаат дека Ковид-19 е „излезен“ од лабораторија. Од нив, 36,7 проценти сметаат дека тоа е сторено со намера, а 6,0 проценти сметаат дека се случила грешка.

„ Вкупно 19 отсто рекле дека вирусот се појавил природно, а 10,3 проценти се оние кои не веруваат дека постои. Популарните теории дека појавата на Ковид-19 е поврзана со воспоставувањето на 5G мрежите има поддршка од 4,9 проценти од испитаниците. Гледано низ призмата на етничка припадност, Македонците се посклони да веруваат дека вирусот е направен во лабораторија, а Албанците дека тој не постои“, покажуваат резултатите од направената анкета.

Останатите два дела од истражувањето, информираат од МЦМС, ќе бидат објавени во текот на наредната неделата.

XS
SM
MD
LG