Достапни линкови

ЕЦБ – Пад на економијата во еврозоната меѓу 5 и 12 отсто


Шефицата на ЕЦБ, Кристин Лагард

Европската централна банка (ЕЦБ) очекува пад на БДП во земјите од еврозоната меѓу 5 и 12 отсто оваа година, како резултат на големата неизвесност околу економското влијание на коронавирусот, рече денеска шефицата на ЕЦБ, Кристин Лагард.

После таа силна рецесија би требало да уследи опоравување, доколку рестриктивните мерки постепено се укинуваат, меѓутоа брзината и обемот на тоа опоравување е многу неизвесни, рече Лагард на виртуелната прес-конференција.

„Еврозоната се соочува со економски пад чиј обем и брзина никога не се видени во време на мир“, рече таа.

Лагард рече дека итната програма на ЕЦБ за масовно откупување на јавниот долг може да биде продолжена и по 2020 година.

Според неа, падот на економијата во вториот квартал ќе биде уште поголем. Економскиот раст треба да се нормализира во наредните години, а опоравувањето ќе зависи од траењето на рестриктивните мерки.

XS
SM
MD
LG