Достапни линкови

Австрија ја затвори својата последна термоцентрала на јаглен


Илустрација: Термоцентрала во Виена

Австрија денеска ја затвори последната термоелектроцентрала на јаглен, што е симболична етапа во земјата која сака до 2030 година во целост да произведува струја од обновливи извори на енергија.

Термоелектраната на југот на Австрија го снабдуваше Грац со струја.

Останатите термоелектрани на јаглен во земјата беа затворени во изминатите 15 години.

XS
SM
MD
LG