Достапни линкови

До Хелсиншки комитет месецов 363 работници се пожалиле за прекршување на правата


Од почетокот на месецот Хелсиншкиот комитет доби 56 пријави за прекршување на работнички права, кои опфаќаат 363 работници, информираат од Хелсиншкиот комитет за човековите права. Најголем дел од пријавите се однесуваат на принудно спогодбено раскинување на договорот за работа.

„Во девет пријави, каде се отпуштени 67 работници, отказите се основани поради деловни причини, поради вина на страна на работникот и отказ поради прекршување на работниот ред и дисциплина. Врз основа на принудно спогодбено раскинување на договорот за вработување се отпуштени 264 работници. За прекршување на мерките на Владата, се отпуштени седум работници, односно 67 работници се отпуштени заради намалување на платите/неисплатени плати“, велат од Хелсиншки Комитет.

Гледано во проценти по родова распределба, 62 отсто од отпуштените се работнички.

XS
SM
MD
LG