Достапни линкови

Платеното породилно отсуство ќе трае до истекот на вонредните мерки


Породилното платено отсуство ќе се продолжи се до истекот на владините вонредни мерки. Министерството за труд и социјална политика соопшти дека родителите кои користат право на породилно отсуство поради нега на новородено или посвоено дете ќе биде и натаму продолжено и платено од државата се додека се на сила вонредните владини мерки. Владата донесе уредба со законска сила со која отсуството од работа на работничка поради бременост, раѓање и родителство и посвојување, продолжува да тече и надоместокот на плата продолжува да се исплаќа до истекот на траењето на времените мерки за заштита од ширење и превенција од коронавирус COVID-19.

„Продолжувањето на породилното отсуство ќе се регулира преку Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија“ се вели во соопштението од министерството.

XS
SM
MD
LG