Достапни линкови

Тавилах – Брзите тестови за коронавирус сè уште не се препорачуваат од СЗО


Шефицата на канцеларијата на СЗО во Скопје, Џихан Тавилах

СЗО е исклучиво фокусирана на тестови за вирусологија и молекуларна дијагностика, бидејќи тоа е препорачан метод за идентификација на случаи со зараза. Серолошки тестови, како оние што се користат за испитување на имунолошкиот одговор на лицето кое се тестира, но не и на честичките на самиот вирус – како оние тестови кои се прават во некои приватни болници и лаборатории – моментално не се препорачани од СЗО за детекција на Ковид-19 и не се вклучени во спецификациите за тестови, кои се одобрени од СЗО.

Ова за МИА го истакна шефицата на канцеларијата на СЗО во Скопје, Џихан Тавилах, која истакна дека улогата на брзите тестови за антитела и за детекција на антигени на Ковид-19 сè уште е предмет на евалуација и не се препорачуваат од страна на СЗО за клиничко дијагностицирање и сè уште се чека за повеќе докази за перформансите на тестовите и нивната корист.

Таа рече дека само преку тестирање на вирусното оптоварување преку ПЦР може да се знае дали некој е заразен и има активна болест и кога некој е излечен.

Тавилах додава дека со брзите тестови не е можно да се каже кои се активни случаи кои треба да се во изолација и за кои треба грижа или за кои не треба тоа.

Таа рече дека Лабораторијата при Институтот за јавно здравје е соодветно опремена за откривање на Ковид-19, и оти е единствената во моментов, која е веродостојна.

XS
SM
MD
LG