Достапни линкови

Ратификацијата на Протоколот за НАТО пред Сенатот на Шпанија на 17 март


Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на своите профили на социјалните мрежи напиша дека „и покрај кризата околу коронавирусот и суспендирањето на сите други активности, Сенатот на Шпанија пред малку одлучи на 17 март да одржи пленарна седница со единствена точка на дневен ред: Ратификација на Пристапниот протокол за членство на Северна Македонија во НАТО.

Шпанија е последна од земјите членки на НАТО што треба да го ратификува протоколот, за да може Македонија да стане 30 земја членка на Алијансата. Процесот таму се оддолжи поради изборите и формирањето на Владата. Шпанскиот Сенат на 10 март, откако тоа го стори и Конгресот ги суспендираше сите предвидени активности во наредните седум дена, поради коронавирусот, кој беше откриен кај генералниот секретар на ултра-десничарската партија Вокс, кој инаку е член на Конгресот.

Инаку, протоколот кај нас беше ратификуван со одложено дејство, заради распуштањето на Собранието и предвремените парламентарни избори.

XS
SM
MD
LG