Достапни линкови

Граѓаните да избегнуваат одење по шалтери


Шалтер за лични документи.

Сите судења за кои постојат законски услови да продолжат со зголемено ниво на претпазливост, препорачува Министерството за правда, со цел зголемена заштита на странките во постапките. Се препорачува оние судења за кои има масовен јавен интерес да продолжат со редуциран број на физичко присуство на јавноста за кои треба да се овозможи алтернативен начин за следење на судењето покрај физичкото присуство. Се препорачува искористување на просториите во кои има физичко одделување на учесниците во постапката и јавноста, како и користење на други можности за информирање, како видео пренос и слично.

Неколку институции, банки, претпријатија за услуги денеска апелираа граѓаните да избегнуваат одење по шалтери.

Телекомуникациските оператори препорачуваат да се користат дигиталните канали за комуникација и потсетуваат на можноста за електронско плаќање сметки.

Народната банка до граѓаните апелира да избегнуваат користење готовина и плаќањето да го вршат со платежни картички, да избегнуваат посета на експозитури и филијали на деловните банки, како и на штедилниците и менувачниците и банкарските услуги да се користат преку сервисите за електронско, мобилно и телефонско банкарство.

Од Групацијата за топлинска енергија Балкан енерџи груп АД Скопје (БЕГ) апелираат потрошувачите посетите на деловната зграда на компанијата и на наплатните центри да ги сведат на минимум, освен за неодложни барања и услуги, а да ги користат електронските комуникациски канали на компанијата поставени на веб страницата.

И некои општини соопштија дека работата со странки ќе ја сведат на минимум. За проблемите кои ги имаат граѓаните упатуваат да се јавуваат по телефони и по електронски пат, не ја одат лично во канцелариите.

XS
SM
MD
LG