Достапни линкови

Се анализира италијанскиот отпад наменет за „Усје“


Цементарница УСЈЕ во Скопје.

Министерството за животна средина соопшти дека денеска на граничниот премин „Богородица“ се сопрени 11 камиони со гориво од отпад, кои биле наменети за Цементарница „Усје“ и дека се прави анализа.

Цементарницата подолго време го користи горивото од отпад RDF (Refuse derived fuel) и за тоа има дозвола, според важечките закони.

„Државниот инспекторат за животна средина во координација со Министерството за животна средина и просторно планирање и Царинската управа, извршија вонреден инспекциски надзор на 11 камиони со отпад (RDF) од Италија, чија крајна дестинација е Цементарница УСЈЕ која поседува дозвола за користење на RDF отпад како алтернативно гориво. Камионите се запрени на влез на граничниот премин Богородица. Вкупна количество на отпадот е 261 тон“, се вели во соопштението на министерството.

По случаен избор од два камиона се земени мостри, а во другите камиони е извршен преглед. Земените мостри ќе бидат доставени во две лаборатории, Хемиската лабораторија на РЖ Техничка контрола, како и до Истражен центар за животна средина во Естонија.

Резултатите од анализите се очекуваат за околу десет дена, а дотогаш камионите со отпад ќе бидат складирани под соодветен надзор.

XS
SM
MD
LG