Достапни линкови

Расте бројот на заболени од грип во Македонија


Илустрација- вакцина против грип

Регистриран е пораст на бројот на заболени од грип во државава. Изминатата недела (од 6 јануари до 12 јануари), се регистирани 583 заболени од грип, што е зголемување за речиси три пати споредено неделата пред неа кога беа регистрирани 207 случаи. Ова денеска го изјави денеска епидемиологот Гордана Кузмановска од Институтот за јавно здравје, која посочи и дека сепак ова не е бројка која го поминува прагот на сезонската активност на грипот. Кузмановска прецизираше дека најголем број случаи се пријавени од подрачјето на Центарот за јавно здравје Струмица (166), додека највисока инциденца е регистрирана на територијата што ја покрива Подрачната единица Дебар (209 на 100.000 жители) со 58 пријавени случаи.Во сезоната 2019/2020, вкупниот број заболени од грип изнесува 1.618 луѓе.

XS
SM
MD
LG