Достапни линкови

Лекарска комора: Годинава 163 доктори побарале потврди за странство


Во изминатите пет години бројот на поднесени барања од доктори на медицина за издавање на потврди за странство изнесува 794 и тоа во 2015 година – 171, во 2016 година -162, во 2017 година -120, во 2018 година 178, а до декември годинава -163, покажуваат податоците за кои денеска информира Лекарската комора.

Шеесет проценти од вкупниот број доктори на медицина кои го положиле стручниот испит годинава, посочуваат од Лекарската комора, се изјаснале дека своето вработување ќе го бараат во државава, а во последната испитна сесија од 171 доктор на медицина, 100 доктори навеле дека ќе бараат вработување во државава.

Иселувањето на лекарите со години ги загрижува медицинските власти поради стравувањата дека македонскиот здравствен систем може да остане без доволно доктори.Од комората информираат дека во последните пет години стручен испит положиле 1.820 доктори на медицина.

XS
SM
MD
LG